Zhora Sargsyan

Zhora Sargsyan

“Deze pianist kan zelfs de lege zalen elektriseren”, schreef het tijdschrift Tagesspiegel na de uitzending van het debuutconcert van Zhora Sargsyan voor de Deutschlandfunk Kultur tijdens de pandemie in 2021.

Zhora Sargsyan kreeg internationale aandacht na het winnen van de 3e Grand Prix op het prestigieuze Internationale pianoconcours Long – Thibaud in Parijs in 2019. Vele concerten brachten hem naar verschillende landen van de wereld, waar hij zowel als solist als als kamermuziekpartner optrad als goed. Hij speelde op vele festivals zoals het Deutschlandsberger Festival en Salzburger Schlosskonzerte in Oostenrijk, Bachtage Potsdam, Harleshauser Musikfest en Niesthetaler Klavierfestival in Kassel, Amici di Paganini in Genova Italië, Hvide Sande Festival in Denemarken enz.

Als solist trad hij op met orkesten zoals ons Orchestra national de France, Armeense symfonische en Armeense opera- en ballettheaterorkesten, UdK Sinfonieorchester, Kammer Academy Halle onder de knop van dirigenten zoals ons Jesko Sirvend, Steven Sloane, Karen Durgaryan, Armando Merino, Sergey Smbatyan, Andrey Rubtsov enz. Enkele jaren speelde hij in Duo met de beroemde violiste Natalia Prishepenko. Hij kreeg masterclasses van musici als Dmitry Bashkirov, Eldar Nebolsin, Paul Lewis, Severin von Eckardstein en Hortense Cartier-Bresson.

Momenteel woont en studeert hij in Berlijn aan de University of Arts in de klas van Prof. Klaus Hellwig. Daarvoor studeerde hij in zijn geboorteplaats in Armenië aan het Staatsconservatorium van Yerevan naar de naam Komitas in de klas van Prof. Vagharshak Harutyunyan.

Hij werd ondersteund door Ad Infinitum en Clavarte Foundations, Paul Hindemith Foundation en Richard Wagner Verband in Berlijn. Hij is lid van Kammerton Organization sinds 2008.

Scroll naar top