Naarden Internationaal Piano Festival

Over ons

Het Naarden International Piano Festival werd eind 2018 opgericht met als doel ondersteuning te bieden aan talentvolle masterstudenten, die op het punt staan af te studeren en hun onafhankelijke leven als concertpianist gaan beginnen. Tijdens het festival zullen deze jonge pianisten zelf optreden, maar ook kennismaken met ervaren meesterpianisten. Het NIPF is geen concours maar een ontmoetingsplek voor beginnende en ervaren professionals.

Het festival omvatte in 2024 naast het openingsconcert in de Grote Kerk in Naarden twee recitals van internationale meesterpianisten en twee Discovery Concerten. Interviews met pianisten en professionals (programmeurs en impresario’s) kunnen worden bijgewoond door publiek.

 • Nino Gvetadze – Artistiek Leider
 • Dorien van Londen – Zakelijk Leider
 • Marco van Es – Marketing en Communicatie
 • Satu Hoogeveen – Producent
 • Brenda Duthie – Coördinator vrijwilligers

Nino Gvetadze

Artistiek Leider & Mede-oprichter

Hankie Bruinsma Verbrugh
(1946-2023)

Voorzitter & Mede-oprichter

Professionals (programmeurs en impresario’s)

Tijdens het Naarden International Piano Festival zijn verschillende eregasten speciaal uitgenodigd. Zij vertegenwoordigen de Nederlandse concertwereld, inclusief impresario’s, programmeurs en concertzaaldirecteuren. De jonge pianotalenten krijgen de kans om met hen van gedachten te wisselen.
In 2024 hebben we de volgende eregasten uitgenodigd:

 • Leontien van der Vliet – Managing partner Interartists Amsterdam
 • Jasper Bartlema – Programmeur Waalse Kerk Amsterdam
 • Liesbeth Den Boer – Programmeur Philharmonie Haarlem
 • Jan-Willem van Ree – Programmeur Edesche Concertzaal
 • Karien Guinée – De Kleine Zaal om de Hoek
 • Valentine Laout – Challenge Records

De Robert F.W. Bruinsma Stichting

De Robert F.W. Bruinsma Stichting

Het idee voor deze stichting is lang geleden ontstaan na het overlijden van mijn man Robert Bruinsma. De gedachte was jonge mensen op weg te helpen en ze kansen te geven hun talenten verder te ontwikkelen. Met name piano studenten hadden onze aandacht.

Het heeft nog een aantal jaren geduurd voordat ons idee vastere vorm kreeg. In 2015 was het zover!

De Robert F.W. Bruinsma Foundation is van start gegaan.

Het is een stichting geworden die vooral jong talent op muzikaal gebied financieel en praktisch gaat ondersteunen en ze een podium zal bieden om zich te presenteren. Niet alleen aan publiek maar zeker ook aan vertegenwoordigers van concertzalen en agentschappen op muzikaal gebied.

Het bestuur van onze stichting bestaat uit drie enthousiaste en competente mensen. Verder hebben wij een aantal deskundigen om ons heen kunnen verzamelen die ons op muzikaal gebied ondersteunen. Ik prijs me heel gelukkig dat deze mensen in dit project met ons mee willen gaan, meedenken en adviseren!

We hebben veel plannen maar allereerst is het werk gestart om de voormalige Andreaskerk in Naarden Vesting om te bouwen tot concertzaal. Dat zal onze basis zijn in de toekomst. Een eigen plek waar jonge, talentvolle pianisten kunnen komen musiceren, optreden voor publiek en oefenen met vrienden. Maar ook ander talent op cultureel gebied zal hier welkom zijn.

Begin 2018 is de transformatie van het gebouw gereed gekomen en BIJ ANDREAS is nu een feit.

Tijdens de verbouwing hebben wij contacten gelegd met muziekscholen, conservatoria en andere culturele instellingen. Daaruit zal telkens weer blijken welk talent onze steun nodig heeft. En op wat voor manier wij die steun mogelijk kunnen verlenen.

Hankie Bruinsma Verbrugh
(oprichter en voorzitter van 2018 tot aan haar overlijden op 23 oktober 2023)

Scroll naar boven

Ik ben geboren in Tbilisi, Georgië, land van prachtige landschappen en rijke muzikale tradities.
Hoewel geen van mijn familieleden professionele musici waren, ontdekte ik de piano al op jonge leeftijd. Ik hield van het componeren van kleine walsjes en tegen de tijd dat ik 5 was, kon ik al een bescheiden recital geven op het toelatingsexamen van de Tbilisi Music School. Sindsdien ben ik gezegend met de meest inspirerende leraren en mogelijkheden om te leren en te ontwikkelen, daarom waren mijn eerste muzikale stappen, ondanks de turbulente jaren in mijn thuisland, vol interessante ervaringen.

Voor mijn master verhuisde ik naar Nederland en al snel vond ik mijn tweede thuis in Amsterdam, magische stad, die me op het eerste gezicht betoverde. Tijdens mijn studie had ik de eer de Nationale Pianowedstrijd (YPF) te hebben gewonnen en later laureaat te zijn geworden van de Franz Liszt Pianoconcours gevolgd door de prestigieuze Borletti-Buitoni Award. Deze awards opende vele deuren naar concertzalen over de hele wereld.

Ik hou van solorecitals, waar ik een persoonlijk verhaal kan vertellen, maar ook van pianoconcerten en kamermuziek: geïnspireerd raken en communiceren met andere musici is een ongelooflijke ervaring.

Een album maken is altijd een magisch moment, daar word ik waarschijnlijk het meest veeleisend en eerlijk. Bij elke plaat heb ik de verhalen verteld, die op een bepaalde manier verbonden zijn met een bepaalde fase in mijn leven.

Een paar jaar geleden was ik medeoprichter van een pianofestival in Naarden, dat een ontmoetingsplaats werd voor pianisten van verschillende generaties. Ook leid ik het Delft Chamber Music Festival, waar we de schoonheid van muziek vieren en jaarlijks interessante verhalen vertellen, samen met geweldige muzikanten.

Ik geniet ervan les te geven aan mijn studenten aan het Rotterdams Conservatorium en masterclasses te geven en als jurylid te luisteren naar de jonge getalenteerde pianisten op de Internationale Competities .

Op het podium staan en de kamer vullen met de gouden toon van een vleugel – dat is waar ik het meest van hou in mijn beroep, die momenten waarop we de kans krijgen om de tijd in de concertzalen stil te zetten en met ons publiek te communiceren via het geluid van muziek.

Ik hoop jullie allemaal te zien in Naarden!

Nino Gvetadze
Pianist / Medeoprichter en Artistiek Directeur van het Naarden International Piano Festival

Als klein meisje wandelde ik met mijn moeder in Naarden Vesting, op weg naar de Turfpoortstraat, op weg naar mijn oma. Van het bezoek aan oma kan ik me niet veel meer herinneren maar wat me nog helder voor de geest staat zijn de hoge stoepen en de gebouwen! Het Spaansche Huis, de Andreaskerk! Het voormalige kerkgebouw wat door de stichting Robert F.W. Bruinsma werd verbouwd tot concertzaal. Hoe is dat zo gekomen?

In mijn jeugd heb ik in de Grote Kerk van Naarden vele malen de Matthäus Passion beluisterd. Mijn ouders waren beiden op organisatorisch gebied betrokken bij deze prachtige uitvoeringen door de Nederlandse Bachvereniging. In die tijd werd bij mij de kiem gelegd voor mijn ontwikkeling in, en liefde voor muziek. Na mijn jeugd en schoolopleiding ben ik door werkzaamheden van mijn man en mij veel in het buitenland geweest en heb 25 jaar in Frankrijk gewoond. De muziek kwam toen wat op de achtergrond maar is nooit echt uit mijn hoofd verdwenen. Mijn man overleed in 2005.

In die periode ben ik begonnen met het organiseren van pianoconcerten op ons landgoed in Frankrijk. Het werd een succes! En het gaf me de energie en het idee om dat ook in Nederland op te pakken nadat ik het landgoed verkocht had. Om het geheel in goede banen te leiden is de stichting Robert F.W. Bruinsma opgezet. De voornaamste doelstelling van onze stichting is het ondersteunen van jonge musici, met name pianostudenten, op weg naar hun toekomst.

De Andreaskerk in de Turfpoortstraat in Naarden Vesting is aangekocht met als doel een thuisbasis te creëeren voor de aktiviteiten van onze stichting. Na drie jaar verbouwing hebben we de voormalige kerk omgetoverd tot een kleinschalig concertzaaltje. In de beginfase van de verbouwing heb ik de pianiste Nino Gvetadze ontmoet. Zij is aan mij voorgesteld door Jan Wijn, bekend pianopedagoog in Nederland. Nino en ik hebben een paar gesprekken gevoerd en al snel werd duidelijk dat we op één lijn zitten betreffende gedachten over muziek en jeugd. Derhalve legde Nino mij haar plan voor. Een idee om jong toptalent uit de masteropleiding piano van de conservatoria in contact te brengen met mensen die belangrijk zijn voor hun ontwikkeling op weg naar hun carrière. En dit werd het startschot voor het ‘Naarden International Piano Festival’. We zijn beiden heel trots dat het zover gekomen is.

Je hebt een droom maar je moet je nek durven uitsteken om het te verwezenlijken. Doorzetten, niet aarzelen, je doel achterna gaan!
Muziek verbindt mensen!
Wij hopen studenten met meester pianisten te verbinden!
Met een klein team van medewerkers doen wij ons best dit festival voor de toekomst op de kaart te zetten.
Wij hopen u als publiek een paar dagen mooie muziek te bieden!

Hankie Bruinsma Verbrugh
(14 december 1946 – 23 oktober 2023)
Mede-oprichter van het Naarden International Piano Festival Oprichter en voormalig voorzitter van de Robert F.W. Bruinsma Stichting

Hankie Bruinsma Verbrugh
© Ronald Knapp