Ruben Plazier

Pianist Ruben Plazier behaalde in 2021 unaniem zijn Diplôme Supérieur d’èxécution aan de Ecole Normale de Musique Alfred Cortot in Parijs, waar hij werd begeleid door Jean-Bernard Pommier.

Ruben begon op 6-jarige leeftijd met pianospelen omdat zijn ouders thuis een piano hadden. Na veel experimenteren achter de piano kreeg hij zijn eerste lessen op de plaatselijke muziekschool in Dordrecht.

Op 13-jarige leeftijd kreeg hij thuis in Zeist een aantal lessen van Wibi Soerjadi. Deze lessen zorgden voor veel motivatie. Kort daarna, op 14-jarige leeftijd, ging hij naar het Rotterdams Conservatorium waar hij studeerde bij de Belgische pianist Stéphane De May.

Via Stéphane De May leerde Ruben de Franse pianist Jean-Bernard Pommier kennen. Pommiers lessen en spel inspireerden hem zodanig dat Ruben elke kans aangreep om voor hem te spelen. Gedurende 3 jaar reisde Ruben overal waar hij kon spelen voor Jean-Bernard Pommier, meestal naar Beziers in Zuid-Frankrijk. Dit alles deed hij tijdens het behalen van zijn bachelordiploma aan het Conservatorium van Rotterdam bij Stéphane De May.

Pommier begon les te geven aan de Ecole Normale de Musique Alfred Cortot in Parijs. Vanaf dat moment reisde Ruben wekelijks tussen Parijs en Rotterdam. Hier behaalde Ruben met unanimiteit van de jury het diploma Supérieur d’Enseignement en Supérieur d’execution. Momenteel volgt hij het Concertiste-programma (artiestendiploma) van de Ecole Normale in Parijs.

De bijzondere band die hij met Pommier heeft ontwikkeld, heeft een enorme invloed op zijn spel. Hij erfde de oude Russische scholing in ideeën over klank en frasering.

Ruben heeft in de loop der jaren verschillende prijzen gewonnen, waaronder de internationale FestiVal d’Anniviers-prijs in Zwitserland, de eerste prijs op de Archipel Music Competition, Concerto Competition in Nederland en meer.

Als solist trad Ruben op met onder meer het Orchestre de Conservatoire royal de Liège, Symphony Orchestra Rijnmond, Orkest van Utrecht, Orchestre de FestiVal d’Anniviers. Een van de hoogtepunten uit Rubens carrière was de uitnodiging om op te treden met het Lets Radiokoor onder leiding van Sigvards Klava.

Ruben kreeg masterclasses van gerenommeerde pianisten als: Jean-Bernard Pommier, Angela Hewitt, Frank Braley, Wibi Soerjadi en Håkon Austbø.

Hij speelde in alle grote zalen in Nederland zoals: Het Concertgebouw Amsterdam, De Doelen Rotterdam, TivoliVredenburg in Utrecht, Muziekgebouw in Eindhoven en meer.

Scroll naar top