Nino Gvetadze

Nino Gvetadze

De Georgische pianiste Nino Gvetadze is een veelgeprezen soliste en kamermusicus op de internationale concertpodia. Ze ontving diverse prijzen, waaronder de tweede prijs en publieksprijs tijdens het Franz Liszt Concours 2008, en was winnares van de prestigieuze Borletti-Buitoni Trust Award 2010.

Nino Gvetadze trad op met vooraanstaande dirigenten als Michel Plasson, Yannick Nézet-Séguin, Michel Tabachnik en Jaap van Zweden, en met orkesten als het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Residentie Orkest en Amsterdam Sinfonietta, de Münchner Symphoniker, het Staatsorchester Rheinische Philharmonie, het Seoul Philharmonic Orchestra en het Mahler Chamber Orchestra.

Voor de Nederlandse televisie speelde ze onder meer op de instrumenten van Hector Berlioz en Vladimir Horowitz, en ze was te zien tijdens het Prinsengrachtconcert 2017, waar ze optrad met het fameuze Brodsky Quartet. In het seizoen 2018-2019 was ze het gezicht van Radio Classic FM. Verder werkte ze mee aan de BBC4-documentaire The Story of Music en werd haar recital in de Sendesaal Bremen geselecteerd voor uitzending tijdens het ARD-Radiofestival.
Nino Gvetadze trad op over de hele wereld, onder meer in Bayreuth en München, met Jean-Yves Thibaudet tijdens het Festival dei Due Mondi in Spoleto, in de Londense Wigmore Hall, Tonhalle Zürich en het Amsterdamse Concertgebouw.

Nino Gvetadze maakte diverse cd-opnamen voor Challenge Classics, waaronder Ghosts met de 24 Préludes van Frédéric Chopin (genomineerd voor de Preis der deutschen Schallplattenkritik) en recentelijk Visions (Cyril Scott) en Einsam (Robert Schumann). Verder nam ze pianowerken op van Moessorgski (Brilliant Classics), preludes van Rachmaninoff (Etcetera) en Préludes boek I, Estampes en Claire de Lune van Debussy (editor’s choice van het International Record Review magazine), en Widmung met pianowerken van Liszt (beide voor Orchid).

In haar geboorteplaats Tbilisi studeerde Nino bij Veronika Tumanishvili, Nodar Gabunia en Nana Khubutia. Ze vervolgde haar opleiding in Nederland bij Paul Komen en Jan Wijn. Sinds 2008 vormt ze samen met violiste Frederieke Saeijs en celliste Maja Bogdanovic het Arosa Trio.

Nino speelt op een Steinway Grand Piano, die haar wordt verleend door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. Sinds 2019 is Nino Gvetadze artistiek leider van het Naarden International Piano Festival.

Scroll naar top