Mariam Batsashvili

Mariam Batsashvili

De Georgische pianiste Mariam Batsashvili behoort met haar 27 jaar nu al tot de meest veelbelovende artiesten van haar generatie.

Ze studeerde aan de E. Mikeladze Central School in haar geboortestad Tbilisi, waarna ze haar studie vervolgde aan de Hochschule für Musik Franz Liszt in Weimar. Daar won ze in 2011 de Eerste Prijs tijdens de International Franz Liszt Competition for Young Pianists. In 2014 verwierf ze internationale bekendheid met het winnen van het Internationaal Liszt Pianoconcours in Utrecht, en een jaar later ontving ze de prestigieuze Arturo Benedetti Michelangeli Award. Als BBC New Generation Artist maakte ze o.a. haar debuut tijdens het Cheltenham Festival, bij het BBC Symphony Orchestra en tijdens de BBC Proms.

Al snel trad ze solistisch op met orkesten als het Royal Philharmonic Orchestra, het Radio Filharmonisch Orkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Brussels Philharmonic, het Düsseldorfer Symphoniker en het MDR Symphonieorchester in Leipzig. In haar jonge carrière gaf ze recitals in meer dan 30 landen in o.a. Europa, Azië, Zuid- Afrika en Zuid-Amerika. Verder was ze o.m. te gast tijdens internationale festivals als het Beethovenfest Bonn, het Schleswig-Holstein Musikfestival, Schumannfest Düsseldorf en Piano City Milano.

Door de European Concert Hall Organisation (ECHO) werd ze in het seizoen 2016/2017 genomineerd als ‘Rising Star’, waarna optredens volgden in prestigieuze concertzalen als de Sint-Petersburg Philharmonia, Tonhalle Zürich, het Mozarteum Salzburg en Wigmore Hall in Londen. Recentelijk maakte ze haar debuut in de Berliner Philharmonie, de Wiener Musikverein en Muziekgebouw aan ’t IJ, bij de Münchner Symphoniker en het Orkest van de Opéra National de Lorraine.

Scroll naar top