Barry Douglas

De Ierse pianist Barry Douglas won in 1986 het internationale Tsjaikovski Pianoconcours in Moskou. Sindsdien bouwde hij een internationale carrière op met recitals over de hele wereld en solo-optredens met vooraanstaande orkesten als het RTE Orchestra in Dublin, BBC Scottish Symphony, Hallé Orchestra, London Symphony Orchestra, St. Petersburg Philharmonic, het Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, Orchestre National de France en de symfonieorkesten van Cincinnati, Seattle, Vancouver, Singapore en Melbourne. Verder werkte hij onder meer samen met het Britse Endellion Quartet en het Russische Borodin Quartet.

Barry Douglas maakte veelgeprezen opnamen van pianosolo-werken van Brahms en Schubert, en werkt momenteel aan een serie opnamen van Tsjaikovski voor piano solo. In 1999 richtte hij het kamerorkest Camerata Ireland op, een gezelschap bestaande uit hoogst getalenteerde jonge musici afkomstig uit Noord-Ierland en de Ierse Republiek.

Naast het geven van concerten vormen ‘dialoog’ en ‘samenwerking’ sleutelwoorden van het ensemble, waarmee het gezelschap zich ten doel stelt het vredesproces in Ierland te bevorderen. Met Camerata Ireland toert Barry Douglas regelmatig de wereld rond en keert hij iedere zomer terug naar Noord-Ierland voor het jaarlijkse Clandeboyle Festival. Barry Douglas maakte opnamen van Ierse volksmuziek, bestaande uit eigen arrangementen, oude melodieën en werk van hedendaagse song writers, getiteld Celtic Reflections (2014) en Celtic Airs (2016). Voor zijn verdiensten in de muziek ontving hij in 2002 de Order of the British Empire (OBE).