Ronald Brautigam

Ronald Brautigam studeerde bij de legendarische Rudolf Serkin en geldt als een van de meest gerespecteerde musici van Nederland. Hij won diverse onderscheidingen, waaronder de Nederlandse Muziekprijs, en voor zijn opnamen van de pianoconcerten van Beethoven met het Norrköpings Symfoniorkester onder leiding van Andrew Parrott ontving hij in 2010 de MIDEM Classical Award.

Inmiddels treedt hij op met de grootste orkesten ter wereld onder leiding van dirigenten als Charles Dutoit, Bernard Haitink, Frans Brüggen, Sir Simon Rattle en Iván Fischer.

Naast zijn uitvoeringen op moderne instrumenten vestigde Ronald Brautigam zich als specialist op fortepiano, en als fortepianist trad hij onder meer op met het Orchestra of the Age of Enlightenment, Tafelmusik, het Orkest van de Achttiende Eeuw, de Kölner Akademie, het Freiburger Barockorchester en het Orchester Wiener Akademie. Zijn opnamen van complete werken van Mozart, Haydn en Beethoven kunnen worden beschouwd als standaarduitvoeringen op fortepiano.

Ronald Brautigam nam verder pianoconcerten op van Sjostakovitsj, Hindemith en Frank Martin met het Koninklijk Concertgebouworkest onder leiding van Riccardo Chailly, en maakte verschillende opnamen met violiste Isabelle van Keulen. Voor zijn vele cd-opnamen ontving hij onder meer drie Edisons, een Diapason d’Or en de Jahrespreis der Deutschen Schallplattenkritik. Ronald Brautigam is als hoogleraar verbonden aan de Hochschule für Musik in Bazel.