© 2019 by Naarden Piano Festival. All Rights Reserved

BIJ ANDREAS

Turfpoortstraat 29
NL 1411 ED Naarden

naardenpianofestival.nl production@naardenpianofestival.nl

 © Sarah Wijzenbeek

Nino Gvetadze

Nino Gvetadze werd geboren in Tbilisi, Georgië. Zij studeerde daar bij Veronika Tumanishvili, Nodar Gabunia and Nana Khubutia. Na haar afstuderen verhuisde zij naar Nederland om daar verder te studeren bij Paul Komen en Jan Wijn. Nino won verschillende prijzen. De belangrijkste waren de Tweede Prijs, Pers Prijs en Publieksprijs tijdens het Internationaal Franz Liszt Concours 2008. In 2010 ontving zij de prestigieuze Borletti-Buitoni Trust Award.
 
Nino Gvetadze werkte met dirigenten als Michel Plasson, Yannick Nézet-Séguin, Michel Tabachnik, John Axelrod and Jaap van Zweden en onder meer met filharmonische orkesten in Rotterdam, The Hague, Brussels, Warsaw, Gdansk, Espoo-Helsinki, Seoul, Cannes, de Bergische and the Rheinische Philharmonie, Münchner Symphoniker. Zij ging op tournee met het Mahler Chamber Orchestra, Kammerakademie Potsdam, JeugdOrkest Nederland en Amsterdam Sinfonietta.
 
In 2018 bracht Challenge Classics een eerste album met Nino uit. De CD met de 24 Préludes van Chopin heeft de titel “Ghosts”, hetgeen verwijst naar de herinneringen, de twijfels en de verhalen die we onszelf vertellen. Chopin, die zijn Preludes over een periode van vijf jaar schreef, vertelt in deze werken zijn levensverhaal. Radio Klara beoordeelde de CD met: “Een aantrekkelijk en gevarieerd Chopin-programma dus, en wat speelt Nino Gvetadze dit alles gevoelig en mooi, en met een opvallend rijke pianoklank.” Nino heeft in totaal 5 CD’s opgenomen: pianowerken van Moussorgsky (Brilliant Classics), Rachmaninoff Preludes op.23 en op.32 (Etcetera) en een CD genaamd Widmung met werken van Liszt (Orchid Classics) en een met Preludes boek 1 van Debussy (Orchid Classics). Nino’s CD’s en interviews met haar worden regelmatig uitgezonden op diverse Europese radio- en TV-zenders. In 2019 is zij het gezicht van Classic FM.
 
Nino Gvetadze speelt op een Steinway, haar ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.